Kawka na Wynos
dzisiaj towarzyszy mi
Profil sensoryczny
Smaki
Smak kawy oraz aromaty jakie można wyczuć w kawie, określa tzw. profil sensoryczny. Speciality Coffee Association kategoryzuje to zagadnienie na podstawie koła smaków. Z dziewięciu głównych aromatów wydzielić można podkategorie, które w precyzyjny sposób określają profil naszego ulubionego napoju.
Skąd pochodzi Twoja kawa
Regiony
Tereny, na których rośnie kawa, tworzą tzw. pas kawowy, rozciągający się między zwrotnikami Raka oraz Koziorożca. Panują tam warunki klimatyczne, w których rośliny kawowca czują się najlepiej. Żyzne gleby, wysokie nasłonecznienie i jednoczesne częste opady gwarantujące optymalną wilgotność, tworzą optymalne warunki dla prawidłowego rozwoju plantacji.










Metody przygotowania
Przygotowanie
Stworzyliśmy poradnik, który ułatwi Wam wybór metody parzenia kawy oraz pozwoli znaleźć tę jedną, ulubioną. Chcemy, aby przygotowywanie kawy było dla Was zawsze przyjemnością. Każda metoda jest inna i wyjątkowa w swoim rodzaju. Wpływa na intensywność smaku kawy, strukturę czy zawartość kofeiny!
Metody przygotowania
Przygotowanie
Stworzyliśmy poradnik, który ułatwi Wam wybór metody parzenia kawy oraz pozwoli znaleźć tę jedną, ulubioną. Chcemy, aby przygotowywanie kawy było dla Was zawsze przyjemnością. Każda metoda jest inna i wyjątkowa w swoim rodzaju. Wpływa na intensywność smaku kawy, strukturę czy zawartość kofeiny!
