Kawka na Wynos

dzisiaj towarzyszy mi

  • ...
  • ...
  • ...

Profil sensoryczny

Smaki

Smak kawy oraz aromaty jakie można wyczuć w kawie, określa tzw. profil sensoryczny. Speciality Coffee Association kategoryzuje to zagadnienie na podstawie koła smaków. Z dziewięciu głównych aromatów wydzielić można podkategorie, które w precyzyjny sposób określają profil naszego ulubionego napoju.

Skąd pochodzi Twoja kawa

Regiony

Tereny, na których rośnie kawa, tworzą tzw. pas kawowy, rozciągający się między zwrotnikami Raka oraz Koziorożca. Panują tam warunki klimatyczne, w których rośliny kawowca czują się najlepiej. Żyzne gleby, wysokie nasłonecznienie i jednoczesne częste opady gwarantujące optymalną wilgotność, tworzą optymalne warunki dla prawidłowego rozwoju plantacji.

legenda_mapy
Kategoria produktów - Brazylia
legenda_mapy
Kategoria produktów - Brazylia
Kategoria produktów - Brazylia
legenda_mapy
Arabica Robusta
legenda_mapy
Arabica Robusta
legenda_mapy

Metody przygotowania

Przygotowanie

Stworzyliśmy poradnik, który ułatwi Wam wybór metody parzenia kawy oraz pozwoli znaleźć tę jedną, ulubioną. Chcemy, aby przygotowywanie kawy było dla Was zawsze przyjemnością. Każda metoda jest inna i wyjątkowa w swoim rodzaju. Wpływa na intensywność smaku kawy, strukturę czy zawartość kofeiny!

Metody przygotowania

Przygotowanie

Stworzyliśmy poradnik, który ułatwi Wam wybór metody parzenia kawy oraz pozwoli znaleźć tę jedną, ulubioną. Chcemy, aby przygotowywanie kawy było dla Was zawsze przyjemnością. Każda metoda jest inna i wyjątkowa w swoim rodzaju. Wpływa na intensywność smaku kawy, strukturę czy zawartość kofeiny!

Espresso
Doppio
Ristretto
Machiatto
Capuccino
Latte
Americano
Flatwhite

Zadaj nam pytanie

Napisz do nas

Pozwól nam przejąć inicjatywę. Wystarczy, że zostawisz swój adres e-mail a my odezwiemy się do Ciebie.