Stworzyliśmy poradnik, który ułatwi Wam wybór metody parzenia kawy oraz pozwoli znaleźć tę jedną, ulubioną. Chcemy, aby przygotowywanie kawy było dla Was zawsze przyjemnością. Każda metoda jest inna i wyjątkowa w swoim rodzaju. Wpływa na intensywność smaku kawy, strukturę czy zawartość kofeiny!
Niezależnie od sposobu parzenia kawy, kluczowy wpływ na jej ostateczny smak i intensywność mają trzy czynniki: jakość ziaren, stopień ich zmielenia oraz czas ekstrakcji.
Czego potrzebujesz:
Chemex (rozmiar zależny od ilości kawy)
Filtr Chemex (specjalne, grubsze niż standardowe filtry)
Świeżo palona i średnio mielona kawa (jak sól morska)
Woda (najlepiej filtrowana), zagotowana i odstawiona na ok. 30 sekund (ok. 92–96°C)
Waga i stoper (opcjonalnie, ale bardzo pomocne)
Czajnik z „gęsią szyjką” (tzw. gooseneck – dla precyzji)
Krok po kroku:
Złóż filtr i wypłucz go Złóż filtr w trójkąt i umieść grubszą stroną przy dzióbku. Przelej gorącą wodą – to usuwa papierowy posmak i podgrzewa naczynie. Wylej wodę z Chemexa przed wsypaniem kawy.
Wsyp zmieloną kawę Użyj wagi i wsyp odpowiednią ilość kawy. Lekko potrząśnij, by wyrównać powierzchnię.
Zalewanie – etap 1: pre-infuzja (bloom). Powoli wlej dwa razy więcej wody niż ilość kawy (np. 60–70 ml dla 30 g kawy). Odczekaj 30–45 sekund – kawa „zakwitnie”, wypuszczając CO₂.
Zalewanie – etap 2: właściwe parzenie. Wlej resztę wody okrężnym ruchem, powoli i równomiernie. Staraj się nie lać po ściankach filtra.Parzenie powinno zająć ok. 3:30–4:30 minut.
Zdejmij filtr i podawaj. Gdy kawa przestanie ściekać, usuń filtr. Zamieszaj napar i delektuj się!
Zamieszaj i podawaj Przed nalaniem, dobrze jest zamieszać
Pro tipy:
Jeśli kawa jest zbyt kwaśna - zmiel drobniej.
Jeśli gorzka i płaska - zmiel grubiej lub skróć czas parzenia.
Chemex świetnie sprawdza się przy jasno palonych ziarnach z nutami owocowymi i kwiatowymi.