Metody przygotowania

Sposoby parzenia kawy

Stworzyliśmy poradnik, który ułatwi Wam wybór metody parzenia kawy oraz pozwoli znaleźć tę jedną, ulubioną. Chcemy, aby przygotowywanie kawy było dla Was zawsze przyjemnością. Każda metoda jest inna i wyjątkowa w swoim rodzaju. Wpływa na intensywność smaku kawy, strukturę czy zawartość kofeiny!

Niezależnie od sposobu parzenia kawy, kluczowy wpływ na jej ostateczny smak i intensywność mają trzy czynniki:
jakość ziaren, stopień ich zmielenia oraz czas ekstrakcji.

Czego potrzebujesz:

  • Chemex (rozmiar zależny od ilości kawy)
  • Filtr Chemex (specjalne, grubsze niż standardowe filtry)
  • Świeżo palona i średnio mielona kawa (jak sól morska)
  • Woda (najlepiej filtrowana), zagotowana i odstawiona na ok. 30 sekund (ok. 92–96°C)
  • Waga i stoper (opcjonalnie, ale bardzo pomocne)
  • Czajnik z „gęsią szyjką” (tzw. gooseneck – dla precyzji)

Krok po kroku:

  • Złóż filtr i wypłucz go. Złóż filtr w trójkąt i umieść grubszą stroną przy dzióbku. Przelej gorącą wodą – to usuwa papierowy posmak i podgrzewa naczynie. Wylej wodę z Chemexa przed wsypaniem kawy.
  • Wsyp zmieloną kawę. Odmierz i wsyp do środka.
  • Zalej wodą – bloom. Wlej trochę wody (ok. 2x więcej niż kawy) i odczekaj 30–40 sek., by uwolnić CO₂ z kawy.
  • Dolej resztę wody. Wlej całą pozostałą wodę i delikatnie zamieszaj (łyżką lub drewnianym patyczkiem).
  • Załóż pokrywkę (bez dociskania). Odczekaj 4 minuty (standard). Możesz eksperymentować: 3–5 minut zależnie od preferencji.
  • Delikatnie zamieszaj i usuń piankę (opcjonalnie). Możesz łyżką zdjąć wierzchnią pianę – daje czystszy smak.
  • Powoli dociśnij tłok. Równomiernym ruchem, bez pośpiechu.
  • Przelej od razu do filiżanki lub termosu. Nie zostawiaj kawy w french pressie – będzie się dalej parzyć i stanie się gorzka.

Pro tipy:

  • Kawa za kwaśna? Zaparz dłużej lub użyj drobniejszego mielenia.
  • Kawa za gorzka? Skróć czas parzenia lub użyj grubszych ziaren.
  • French press świetnie oddaje smak kaw z nutami czekolady, orzechów i karmelu.